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Impacto del Teletrabajo en los Hábitos Alimentarios de los Colaboradores de una Empresa de Tercerización de Servicios en Costa Rica

dc.creatorSánchez Arias, Sofía
dc.date2025-01-20
dc.date.accessioned2025-03-05T16:22:21Z
dc.date.available2025-03-05T16:22:21Z
dc.identifierhttps://revistas.ulacit.ac.cr/index.php/rhombus/article/view/276
dc.identifier10.63058/rhombus.v5i1.276
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/20.500.14230/11597
dc.descriptionThis study examined the impact of telecommuting on the dietary habits of employees in a service outsourcing company in Costa Rica. In response to the growth of telecommuting, it investigated how this arrangement affected nutritional quality and dietary choices. The research question focused on the impact of telecommuting on dietary habits, with specific objectives related to nutritional quality, changes in meal frequency, dietary choices, and their relationship with stress. The methodology employed a quantitative and descriptive approach, using a convenience sample of fifty employees, and data were collected through a questionnaire with closed-ended questions. The research was conducted in February 2024. The hypothesis was that telecommuting is associated with changes in dietary habits, such as a decrease in the nutritional quality of meals and variations in meal frequency. However, the findings revealed that telecommuting influences meal quality, with a widespread perception among participants of an improvement in dietary quality and a greater inclusion of healthy food groups, such as fruits and vegetables. Variations in meal frequency were recorded, with a trend towards increased intake. Additionally, a positive influence of kitchen availability at home was demonstrated, with a marked preference for homemade meal preparation. However, telecommuting-related stress had a negative impact on workers' appetite. In conclusion, this study provided a comprehensive insight into how telecommuting affects employees' dietary habits. Although significant changes were observed in dietary quality, frequency, and choices during telecommuting, they were mostly perceived as positive or neutral. Further exploration of the underlying mechanisms of these changes and the development of specific interventions to improve dietary habits during telecommuting are recommended.en-US
dc.descriptionSe analizó el impacto del teletrabajo en los hábitos alimentarios de 50 colaboradores de una empresa de tercerización de servicios en Costa Rica. El estudio, de enfoque cuantitativo y descriptivo, investigó cómo esta modalidad afectó la calidad nutricional, la frecuencia de las comidas, las elecciones alimentarias y su relación con el estrés. La hipótesis planteaba que el teletrabajo disminuiría la calidad nutricional y alteraría la frecuencia de las comidas. Sin embargo, los resultados mostraron que el teletrabajo tuvo un efecto positivo en la calidad alimentaria, con una mayor inclusión de alimentos saludables, como frutas y vegetales. También se observó un aumento en la frecuencia de las comidas, posiblemente por la mayor disponibilidad de la cocina en casa, lo que favoreció la preparación de alimentos caseros. Aunque se registraron cambios en los hábitos alimentarios, en general fueron percibidos como positivos o neutros por los participantes. No obstante, el estrés asociado al teletrabajo afectó negativamente el apetito de los colaboradores. En conclusión, el estudio ofreció una visión completa sobre cómo el teletrabajo incide en los hábitos alimentarios, revelando mejoras en la calidad y frecuencia de la alimentación. Se sugiere investigar más a fondo los factores subyacentes de estos cambios y diseñar intervenciones que promuevan una mejor alimentación en el contexto del teletrabajo.es-ES
dc.formatapplication/pdf
dc.languagespa
dc.publisherRhombus-ULACITes-ES
dc.relationhttps://revistas.ulacit.ac.cr/index.php/rhombus/article/view/276/195
dc.rightsDerechos de autor 2024 Rhombuses-ES
dc.rightshttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0es-ES
dc.sourceRhombus; Vol. 5 No. 1 (2025): Rhombus; 1p - 22pen-US
dc.sourceRhombus; Vol. 5 Núm. 1 (2025): Rhombus; 1p - 22pes-ES
dc.source1659-1623
dc.subjectTeletrabajoes-ES
dc.subjectHábitos alimentarioses-ES
dc.subjectElecciones alimentariases-ES
dc.subjectCalidad nutricionales-ES
dc.subjectEstréses-ES
dc.subjectTelecommutingen-US
dc.subjectDietary habitsen-US
dc.subjectFood choicesen-US
dc.subjectNutritional qualityen-US
dc.subjectStressen-US
dc.titleImpact of Telecommuting on The Dietary Habits of Employees in an Outsourcing Company in Costa Ricaen-US
dc.titleImpacto del Teletrabajo en los Hábitos Alimentarios de los Colaboradores de una Empresa de Tercerización de Servicios en Costa Ricaes-ES
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/article
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersion


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    Es una revista digital multidisciplinaria de carácter científico, de la Universidad Latinoamericana de Ciencia y Tecnología (ULACIT).

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